ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ-ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
- Καντιντιάσεις
Είναι λοιμώξεις που οφείλονται στους μύκητες του γένους candida (ο κυριότερος εκπρόσωπος των μυκήτων αυτών είναι η candidaalbicans).
Ανάλογα με την εντόπιση της candida στον άνθρωπο διακρίνουμε
-
- Καντιντίαση των βλεννογόνων. Περιλαμβάνει την καντιντίαση του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας και των γεννητικών οργάνων
- Καντιντίαση του δέρματος
—παρατρίμματα (συγκάματα) ,εντόπιση στην μηρογεννητική περιοχή, υπομαζικά ,μεσοδακτυλικές πτυχές
—ονύχων – περιωνυχίου.
- Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Πρόκειται για δερματομυκητίαση που οφείλεται σε μύκητα που ονομάζεται malasseziafur-fur.
Η ανάπτυξη αυτού ευνοείται από ορισμένους προδιαθεσιακούς παράγοντες, με σημαντικότερους την υπερέκκριση ιδρώτα και σμήγματος και το θερμό κλίμα. Προσβάλλει και τα δυο φυλά με θεαματική συχνότητα στα νέα άτομα(18- 45 ετών).Κλινικώς εμφανίζονται καφεογαλακτόχρωμες κηλίδες με πιτυρώδη απολέπιση.
- Ονυχομυκητιασεις
Ονυχομυκητίαση ονομάζεται η λοίμωξη κατά την οποία μύκητας προσβάλλει την επιφάνεια των νυχιών ή την επιφάνεια κάτω από το νύχι. Σε ονυχομυκητιάσεις των χεριών εντοπίζονται συχνότερα μύκητες του γένους candida ενώ στην περίπτωση των ποδιών απομονώνονται κυρίως δερματόφυτα (συχνότερα το tr.rubrum). Τα δερματόφυτα τρέφονται με κερατίνη, το κυριότερο συστατικό των νυχιών, με αποτέλεσμα όλα τα νύχια να είναι επιρρεπή σε μυκητίαση. Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται συχνότερα στα νύχια των ποδιών απ’ ό,τι στα νύχια των χεριών, λόγω του ζεστού και υγρού περιβάλλοντος μέσα στα παπούτσια και λόγω της μειωμένης αιματικής ροής στα δάκτυλα των ποδιών (δυσκολεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν πάχυνση του νυχιού, παραμόρφωση του σχήματός του, απώλεια λάμψης, ξεφλούδισμα, σπάσιμο ή/και παρουσία κηλίδας άσπρου ή κίτρινου-καφέ χρώματος στην άκρη του νυχιού. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ σε δυσκολότερες καταστάσεις, η ονυχομυκητίαση οδηγεί σε ονυχόλυση, δηλαδή σε αποκόλληση των νυχιών προκαλώντας πόνο και κίνδυνο περαιτέρω φλεγμονών.
Κύριοι παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται η μη σωστή υγιεινή των ποδιών, η έντονη εφίδρωση, η χρήση κοινόχρηστων χώρων (π.χ. Κολυμβητήρια), οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, ο σακχαρώδης διαβήτης, η προχωρημένη ηλικία, οι ανοσολογικές διαταραχές, η ψωρίαση, η αποτυχία καλού στεγνώματος του ποδιού έπειτα από αθλητικές δραστηριότητες και η ύπαρξη δερματικής μυκητίασης.
- Δερματομυκητιασεις –τριχοφυτιες
είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος
Τριχοφυτία σώματος (tinea corporis)
Υπάρχουν διάφοροι τύποι τριχόφυτων που μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη σε διάφορα μέρη του σώματος. Όταν ο μύκητας προσβάλει το δέρμα, προκαλεί συχνά φαγούρα, ερύθημα, απολέπιση και ορισμένες φορές φυσαλίδες που μπορεί να ορορροούν. Οι βλάβες συχνά παρουσιάζουν σαφώς καθορισμένο περίγραμμα, με πιο έντονα ερυθρή περιφέρεια και φυσιολογικό τόνο δέρματος στο κέντρο, δημιουργώντας την εντύπωση ενός δακτυλίου. Το δέρμα επίσης μπορεί να εμφανιστεί ασυνήθιστα σκούρο ή ανοιχτόχρωμο
Τριχοφυτία τριχωτού κεφαλής (tineacapitis)
Η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής συνήθως επηρεάζει τα παιδιά στην όψιμη παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Αυτή η κατάσταση είναι έντονα μεταδοτική, κυρίως σε χώρους έντονου συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία. Εμφανίζεται συχνά ως μεμονωμένη βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής με εξαφάνιση των τριχών. (άλλες δερματικές βλάβες του τριχωτού της κεφαλής που μοιάζουν, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή η πιτυρίδα, δεν προκαλούν απώλεια τριχών)
Τριχοφυτία άκρου ποδός (tineapedis)
Είναι μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση, γνωστή και ως athlete’sfoot. Αυτή η μυκητιασική μόλυνση μπορεί να προκαλέσει απολέπιση και φλεγμονή ανάμεσα στα δάκτυλα, ειδικά μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου δακτύλου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, αίσθημα καύσους, ερυθρότητα, και κάψιμο στα πέλματα των ποδιών.
Τριχοφυτία βουβωνικής χώρας (tineacruris)
Η τριχοφυτία της βουβωνικής χώρας τείνει να έχει ένα κοκκινοκαφέ χρώμα και μπορεί να εκτείνεται από τις πτυχώσεις του βουβώνα επάνω, μέχρι και τους μηρούς κάτω. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες άνδρες και αγόρια. (άλλες καταστάσεις που μπορεί να μιμηθούν την tineacruris περιλαμβάνουν μολύνσεις από ζυμομύκητες, ψωρίαση, και παράτριμμα). Η τριχοφυτία της βουβωνικής χώρας ευνοείται από την εφίδρωση, τον ζεστό και υγρό καιρό, ή την τριβή από στενά ρούχα.
Τριχοφυτία γενείου (tineabarbae)
Η τριχοφυτία της γενειοφόρου περιοχής του προσώπου και του λαιμού, με οιδήματα και απολέπιση του δέρματος, οδηγεί σε ευθραυστότητα των τριχών. Παλαιότερα όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να πηγαίνουν στον κουρέα για ξύρισμα, η tineabarbae λεγόταν και φαγούρα του κουρέα.
Τριχοφυτία προσώπου (tinea faciei)
Η τριχοφυτία του προσώπου εκτός της περιοχής της γενειάδας ονομάζεται tineafaciei. Η τριχοφυτία εδώ σπάνια παρουσιάζει σχήμα δακτυλίου. Χαρακτηριστικά, προκαλεί ερυθρότητα με απολέπιση, χωρίς σαφή όρια.
Τριχοφυτία άνω άκρων (tineamanus)
Συνήθως αφορά τα χέρια, ιδιαίτερα τις παλάμες και τις μεσοδακτύλιες ππτυχες. Προκαλεί συνήθως πάχυνση (υπερκεράτωση) των προσβεβλημένων περιοχών και οι βλάβες εντοπίζονται στο ένα μόνο χέρι. Η tineamanus συχνά συνυπάρχει με την tineapedis